Кой има право на безплатна инвалидна количка

Кой-има-право-на-безплатна-инвалидна-количка-от-социалните

ВЗЕМЕТЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА ОТ АГЕНЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

За съжаление, в България е популярно разбирането, че само хора с увреждания могат да получат безплатни помощни средства от социалните. Да, те представляват основна част от целевата група, на която иска да помогне нашата социална система, но не и единствената. В обхвата на българското социално подпомагане, също така попадат, хора които са:

∎  претърпели инцидент
∎  страдащи от определено заболяване
∎  трудноподвижни възрастни 
∎  лежащо болни

с намалена или пълна парализа на долните крайници, при които самостоятелното придвижване не е възможно

СвържЕТЕ се с нас

Нашите специалисти ще ви съдействат с всичко необходимо.

В Приложение № 2 към чл. 68, ал. 1 на Постановление № 65 на Министерски съвет ясно е дефинирано кой има право на безплатна инвалидна количка.

В т. 12 ясно е посочено, че при “частична (пълна) парализа на долни крайници или други увреждания, при които самостоятелното придвижване е невъзможно”, Агенция Социално Подпомагане може да отпусне, напълно безвъзмездно, необходимата за закупуването на инвалидна количка сума. Това означава, че на практика всеки човек, при който е налице гореописаното състояние, може да кандидатства и да получи необходимата целева помощ за получаването на безплатна количка. 

КАКВА СУМА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИТЕ

Цените на качествените инвалидни колички у нас започват от 450 лв, а сумите определени със Заповед № РД-01-365 от 22 май 2019 г. на Министъра на Труда и Социалната Политика за финансиране на закупуване на инвалидна количка съответно са:
∎  350 лева за рингова инвалидна количка и
∎  486 лв за рингова инвалидна количка, с чужда помощ, с едностранно задвижване, с регулиращ се гръб и др.

Пълен списък на отпусканите от Агенция Социално Подпомагане безплатни помощни средства и максимален размер на целевите помощи за тях може да намерите на ТУК. 

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА НАПРАВИТЕ

За да ви бъде отпусната безплатна рингова инвалидна количка, е необходимо да минете през няколко стъпки, за да получите необходимите ви документи. Накратко, лицето, за което е количката, трябва да има Медицински Протокол, издаден от специализирана лекарска консултативна комисия (ЛКК) по профила на заболяването му или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК и да подаде Заявление-Декларация за отпускането на целевата помощ в съответната Дирекция Социално Подпомагане. Моля разгледайте дадените по-долу детайлни стъпки и не се колебайте да се свържете с нас на contact@salvita.bg или да ни се обадите на 0876 76 99 39, в случай на въпроси.

СТЪПКА 1
ПОСЕТЕТЕ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР

От личния лекар (ДжиПи) на лицето, за което е необходима количката,
е необходимо да вземете направление за лекарска консултативна комисия (ЛКК) по профила на заболяването.  В случай, че нямате епикриза, описваща състоянието на пациента, личният му лекар ще издаде етапна епикриза.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
∎  Лична карта
∎  Епикриза

Ако имате ТЕЛК с изписани помощни средства, пропуснете следващата стъпка и преминете към Стъпка 3.

СТЪПКА 2
ВЗЕМЕТЕ МЕДИЦИНСКИ ПРОТОКОЛ

Необходимо е да минете оторизирана лекарска консултативна комисия (ЛКК). Комисията ще ви издаде Медицински Протокол, който съдържа информация какви помощни средства се полагат на пациента съгласно здравословното му състояние.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
∎  Направление от личен лекар за ЛКК
∎  Копие и оригинал от епикриза
∎  Копиe и оригинал на лична карта на пациента

СТЪПКА 3
ПОДАЙТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ

Отивате в Дирекция Социално Подпомагане (ДСП) по местоживеене. Там ще ви дадат Заявление-Декларация за отпускане на целева помощ за покупка и/или ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения и/или медицински изделия. 

Попълвате Заявлението-Декларация и заедно с Медицинския Протокол от ЛКК или ТЕЛК, го подавате в ДСП.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
∎  Лична карта на пациента
∎  Медицински Протокол от ЛКК или ТЕЛК
∎  Заявление-Декларация за отпускане на целева помощ (получава се и се попълва на място).

СТЪПКА 4
ВЗЕМЕТЕ ЗАПОВЕД ЗА ОТПУСКАНЕ

Директор на Дирекция Социално Подпомагане взема решение дали целевата помощ за закупуване на инвалидна количка да бъде отпусната или отказана. 

При положително решение, в 10-дневен срок, от Дирекция Социално Подпомагане ще ви се обадят, за да ви поканят да вземете Заповедта.

В случай, че никой не се свърже с вас в рамките на 10-дневния срок, ви съветваме да им се обадите или директно да посетите дадената ДСП.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
∎  Копиe и оригинал на лична карта на пациента

* Препоръчваме ви да носите всички документи.

СТЪПКА 5
ПОЛУЧАВАНЕ НА ИНВАЛИДНАТА КОЛИЧКА

След получаване на заповедта се свържете с нас, за да уточним детайлите по доставката и получаването на вашата инвалидна количка.

Не забравяйте, че…

Заповедта трябва да се реализира в 90-дневен срок от издаването й. Нашият съвет е да не чакате прекалено дълго, а да ни потърсите веднага след получаването й, защото в случай на забавяне след този период, ще трябва отново да минете през всички стъпки, за да ви бъде издадена нова заповед за отпускане.

ПРИМЕР ОТ ПРАКТИКАТА НИ

Примерът в следващите редове е напълно реален и служи за илюстрация, при какви обстоятелства и здравословно състояние на нашия клиент биват отпуснати редица безплатни помощни средства, включително и инвалидна количка.

За целите на тази статия ще го наричаме Иван. Иван живее в малко населено място в северозападна България. Често, след работа, нашият клиент се събира с приятели, за да отпочинат и да се почерпят. При едно такова събиране, избухва кавга, при която Иван бива тежко ранен в главата с пирон, изстрелян от газов пистолет. След поредица от операции, животът му излиза от опасност, но се оказва, че пиронът е засегнал жизненоважни центрове в мозъка, в следствие на което цялата му дясна страна остава парализирана. Иван се явява на ТЕЛК комисия, която издава ТЕЛК решение, съгласно което той има право да получи целева помощ за закупуване на инвалидна количка.

Със своето ТЕЛК решение и останалите необходими документи (описани по-долу в настоящата статия), в Дирекция Социално Подпомагане (ДСП) по адреса му на местоживеене, Иван подава Заявление-Декларация за отпускане на целевите помощи определени за покупката на помощните средства. Десет дни по-късно той се свърза с нас, предостави ни Заповедта, която бе получил от ДСП и 24 часа по-късно, след като обработихме заявката му и изготвихме всички необходими документи, той получи помощните средства без да заплаща нито един лев за тях.

One thought on “Кой има право на безплатна инвалидна количка

Comments are closed.